dinsdag 20 september 2016

Historische wandeling

Verslag door Robbe, Mathias en Gust

We wandelden van LPM naar het centrum van Durbuy . Daar gingen we een geschiedeniswandeling maken over de 14e eeuw.
Eerst zaten we in een kring waar Lise de uitleg gaf over de tocht die we gingen maken.
In Durbuy komen er gemiddeld 1 miljoen toeristen in een jaar.
Er was ook nog een kasteel en er wonen nog mensen.
Vroeger woonde er een  graaf Jean de Bohème.
Het was zeer moeilijk om het kasteel  aan te vallen. Omdat de muren hoog waren, op de berg zag je ze aanvallen en de Ourthe was ook een obstakel.
Hierna gingen we verder naar een gebouw van vakwerk. Je zag ook wat de goede en de slechte kant was. In dit gebouw konden ze graan gaan halen.
Nog wat verder waren we in een smal straatje waar er kleine huizen stonden.
In de  14e eeuw was er ook een van de ergste ziektes op de wereld, namelijk de pest of ook wel de zwarte dood genoemd. Er was weinig hygiëne dus dat wil zeggen dat ze de kaka en pipi op straat gooiden. Soms viel het op het hoofd van een persoon.
Op een dag kwam de graaf een zei dat alles moest opgeruimd worden  met schop en emmer.
Als de emmer  vol was,  moest alles in een kar en was die kar vol, dan deden ze alles op het veld. Dat werd dan mest.
De allereerste straatjes in Durbuy waren heel smal. Op het laatste van de wandeling was er nog een eindtoneel dat de graaf ( Leon ) trouwde met een meisje ( Jeann ). We liepen nog naar een huis waar vroeger een gevangenis was. Daar hoorden  we een verhaal over een mens, Lange Hans. Die moest  naar de gevangenis en hij droomde altijd en ook op het moment dat hij naar binnen ging.  Zo liep hij tegen een steen boven de deur. Het vervolg gaan we niet vertellen wegens gevoeligheid.
Verder in de straat was de roepsteen. Daar mocht Dania de belvrouw spelen.
Dan was er nog tijd om het verhaal van de koeienoorlog
Het gaat zo: boerinnetjes gingen elke dag heel ver om melk te halen. Op een dag gingen ze melk halen, maar waren de emmers niet vol. Het bleek dus dat er een koe weg was.
Dat werd verteld aan de graaf die stuurde 3 stoere en sterke kerels op onderzoek en het bleek dat de koe in Luik was. Die namen ze mee met nog een koe van Luik, omdat ze die hadden gestolen. De oorlog die volgde werd gewonnen door Durbuy en toen kreeg Durbuy stadsrechten. 












Geen opmerkingen: