zaterdag 23 september 2017

Durbuy: Natuurwandeling

We wandelden in het bos waar we het refletorenspel hebben gespeeld. Dan vertelde meester Filip over mos en varens. Mos groeit in de schaduw en kan veel water opslokken. Het helpt ook tegen wondes. Je hebt  verschillende soorten varen. Aan de onderkant van het blad kon je de sporen zien. Toen we naar de grote boom gingen, kwamen we paddenstoelen aan een oud stuk hout tegen en klimop. 




Die paddenstoelen of zwammen slokken energie van het stuk hout. Toen kwamen we aan bij de grote beuk. Daar vertelde meester Filip over hoe oud de boom was door de jaarringen. Dat zijn ringen die je ziet als je een boom omkapt. Elk jaar komt er een ring bij. Daarna zijn we op de berg geklommen en zagen we allemaal hutjes. Tenslotte kwamen we uit aan het maïsveld en gingen we weer naar het home.


Aaron, Wout en Gilles

Durbuy: Speelplein Rome

Na een eindje stappen, bereikten we het speelplein van Rome. Er waren super leuke dingen te doen. Er waren glijbanen, netten waar je op kon springen, boomhutten en nog veel meer. 


Volwassenen konden ook sommige activiteiten doen. Toen we uitleg kregen, mochten we onze eigen weg gaan op het speelplein. Je kon er ook eten in het restaurant. Wij zouden dit speelplein zeker aanraden. Kom zeker eens naar dit mega grote speelplein, heel onze klas had zich super hard geamuseerd. 


Je kon ook water pompen, want er was in het midden ook een vijver met vissen en eenden. Er was ook een glijbaan die super snel ging, maar het is echt totaal niet gevaarlijk. Dus als je een stoere, dappere persoon bent, kom dan zeker eens naar dit speelplein.


Lowie, Masja, Thomas V. en Michelle

Durbuy: Roofvogelsdemonstratie

De eerste vogel was een kerkuil. Zijn naam is Sjoef. Als hij vloog, hoorde je hem niet en hij eet muizen. Toen mochten we raden hoeveel hij woog. Rick zei 10kg en dan mocht hij naar voor gaan  om de uil te wegen… en toen schrok Rick, want de uil woog maar 280g. 


Toen kwamen de volgende vogels: de oehoes. Zij hadden oorpluimpjes op hun hoofd. Ze kunnen niet goed zien, maar zeer goed horen. De torenvalk is zeer klein. 


Hij heeft 2 tandjes die maar een mm groot zijn. Hij heeft puntige vleugels. Vervolgens kwamen de wouwen. Ze heetten Lowie en Tabeau. Zij vlogen veel hoger en verder. In een duikvlucht kunnen ze tot 300km/uur gaan. En dan de laatste vogel was de witte gier. Hij was de grootste vogel van de show.


Rachelle, Robin en Matties

Durbuy: Bonte avond

De laatste avond deden we in groepen dansjes, toneeltjes, … We vlogen met de moni’s naar verschillende landen om verschillende groepen te bekijken. We begonnen met de groep van Fc.De Championettjes! 


Ze deden een heel leuk toneel met een liedje! Toen we een paar toneeltjes hadden bekeken namen we een pauze om de verjaardag van Mayte te vieren. We zongen eerst en toen kwam Mayte rond met een snoeptaart!! Van juf Hanne hadden we ook een pakketje opgestuurd gekregen! Er zaten 2 snoepzaken in! We kregen bij het snoep ook een drankje: cola, fanta, sprite of water. Een paar minuten later deden we weer verder met de optredens. 


Ik (Stien Vandamme) deed een dansje met Jade. Luna deed ook een toneel samen met Mayte en Stien! 


Ze deden de juffen en meesters na!! Nina deed een quiz met Pauline en Fien. Op het einde bekeken we de video van Robin, Rachelle, Gilles en Lander. Na hun video bekeken we hun bloopers nog. En toen was de Bonte avond gedaan.


Mayte, Luna en Stien Vandamme

vrijdag 22 september 2017

Fotozoektocht

De fotozoektocht was in de stad. We waren met Brussel en onze school gemengd in groepjes. De Brusselse school was een beetje verlegen. Toen vertrokken we en we leerden elkaar beter kennen. Het doel was om alle foto’s te vinden en vragen op te lossen. 



De foto’s waren door de hele stad genomen maar we mochten de drukke weg niet op. De vragen waren soms makkelijk en soms moeilijk. Je moest goed samen werken om de vragen te beantwoorden. Het was een leuke en leerzame tocht. 


Toen moesten we verzamelen en jammer genoeg was de fotozoektocht voorbij .


Stien , Astrid , Yentl

Challenge Parcours

Eerst moesten we over de hangbrug naar de parcours. Dan gaf Tom (de moni van LPM) uitleg over hoe we het veiligheidsbroekje moesten aandoen. Er waren speciale riemen tot op onze schouders. Er hoorde ook een helm bij voor de veiligheid. Iedereen mocht maar 2 parcours doen. Er waren drie niveaus. De eerste keer moest je het onderste doen en de 2de keer mocht je kiezen. Je mocht kiezen tussen links of rechts. Het ene was voor diegene die het nog nooit hadden gedaan en bang waren, en het andere was voor de snellere. Het Was Echt Super Tof!!!

Mauro,Nicolas,Jamie

De maaltijden

Elke dag aten we iets anders. Maandag aten we kip met “lekkele lijst en cully saus”. ‘s Morgens kregen we de ene dag cornflakes en de andere dag peperkoek. ‘s Avonds kregen we boterhammen, maar op dinsdagavond aten we spaghetti. Wat we liefst aten waren frietjes met stoofvlees op woensdag 20 september.


Dinsdag hebben we everzwijnballetjes gegeten. Die zijn gemaakt van everzwijn gehakt. Het was heel lekker! Van onze klas krijgt LPM een 10/10 voor alles wat ze voor ons gedaan hebben.

donderdag 21 september 2017

Death ride

Woensdag 20/09 gingen we om 19 uur naar de death ride. We kregen uitleg hoe we ons ‘broekje’ moesten aandoen. Dat zijn riemen rond je benen en je rug die voor de veiligheid zorgen. Toen we helemaal klaar waren gingen we al met een klein groepje naar boven. De death ride was niet echt heel hoog maar wel super steil. Er waren 2 touwen, 1 om te glijden en 1 om af te remmen. We werden vastgehangen aan de 2 touwen en gleden naar beneden. Toen we beneden aankwamen remde de moni Ruben ons af. Er waren ongeveer 5 kinderen die niet durfden maar dat was niet zo erg. Want het was hun eigen keuze. Zelfs de 2 begeleidsters, de monitoren en meester Filip zijn geweest van de Death ride. Das toch mega stoer!?! Het begon donker te worden dus het werd tijd om af te sluiten. Het was SUPER leuk!  



Marie V., Zita en Mona

Durbuy: Kajak

We vertrokken met de bus naar LPM kajak. We begonnen met een reddingsvest te nemen. Toen kregen we uitleg over de kajak. Daarna namen we een pedel en moesten we een vriend of vriendin uitkiezen. 


Een voor een stapten we in de kajak en vertrokken achterwaarts. We kajakten op de Ourthe. De toer was 6 kilometer lang en in het midden stopten we even om wat te rusten. 


Voor sommigen was de toer geen 6, maar 7 kilometer, want ze botsten veel tegen de oever. Toen we uit de kajak kwamen, waren er heel wat kindjes nat. Daarna namen we een duik in het zwembad.




Mattis, Thomas en Rick

woensdag 20 september 2017

Durbuy: Cross country tocht

We werden verdeeld in groepjes zoals we aan tafel zaten en dan kregen we stafkaarten en kompassen. We moesten onze weg vinden met een begeleider die af en toe een tip gaf.

Onderweg moesten we allerlei opdrachten uitvoeren en vragen beantwoorden en soms ook dingen zoeken en een foto erbij trekken. 


Er was heel veel modder en soms moesten we ook tussen velden lopen. 


Het was ongeveer 3 uur wandelen. Er waren veel bergen omhoog en dat was lastig.

Fien, Manon en Rhune

dinsdag 19 september 2017

Durbuy: Geschiedeniswandeling

We vertrokken in de ochtend naar het stadje. Daar stond de gids Willem. Hij vertelde ons over de geschiedenis van Durbuy. Het was met een toneel dat zich afspeelde in de Middeleeuwen. Matties was de graaf.



Hij moest Durbuy beschermen en zijn schatkist vullen. Zijn leenmannen moesten hem daarbij helpen. Daarna gingen we wat rond stappen door het stadje en leerden ondertussen iets bij door toneel. Er waren veel beschermde monumenten en oude gebouwen.



Na het verhaal keerden we terug naar LPM.

Nina, Leonie & Jorgan




Durbuy: Reflectorenspel

We gingen om 20.45 uur naar het bos achter LPM. Daar waren witte reflectoren verstopt met een prentje van een diertje erbij. Toen was het al heel erg donker, maar met een koplamp ging dat wel. Er waren ook rode reflectoren en daar mochten we niet voor bij. Het was ook heel erg glad en veel kinderen waren uitgegleden. We moesten zo veel mogelijk dieren zoeken. Om af te sluiten zagen we nog een mooie vleermuis in het bos heen en weer vliegen. Meester vertelde dat de vleermuis op ons licht afkwam. En toen was iedereen een beetje moe en gingen we naar bed.


Leontien, Julie en Marie

maandag 18 september 2017

Durbuy: Weris

Vandaag (18 september 2017) zijn we naar Weris geweest. Eerst gingen we met de bus van LPM naar de plaats waar we begonnen. Jean-Pierre gaf een beetje uitleg.


Hij vertelde bijvoorbeeld dat zo’n rots 30 ton weegt. Daarna mochten we eens op de rots klimmen. We gingen mediteren, het moest helemaal stil zijn. De reden was dat je vingers zouden tintelen en dat je helemaal zen zou worden. Vervolgens gingen we verder. We gingen wandelen door het bos richting de witte menhir.

Het was een heel stukje omhoog, het was een wedstrijdje om het eerst naar boven lopen. Als we boven waren kregen we nog wat uitleg en dan mochten we smullen van ons vieruurtje. Daarna liepen we verder naar het bed van de duivel. Maar jammer genoeg zijn een paar kindjes uitgegleden. Bij het bed van de duivel kregen we een paar enge verhalen te horen. Als je ging zitten op het bed zou er iets erg met je gebeuren. Of het waar was, dat weten we niet. Daarna wandelden we verder naar de bus van LPM. En dan was ons leuk verhaaltje in Weris gedaan!


Iene, Chelsea en Iebe


Durbuy: De treinreis


Op 18 september 2017 vertrokken we naar Durbuy met de trein. We kwamen met ons allen aan in het station te Kortrijk. We moesten opstappen om 7:39u toen vertrokken we met de trein richting Doornik.

Ondertussen speelden de meesten een spelletje met hun buur of ze deden een zalig babbeltje. Er hadden veel kinderen het spelletje Uno gespeeld. En na een paar keer af en opstappen zijn we er geraakt. Gelukkig is de treinrit vlot verlopen. En de uurregeling klopte perfect!!!

In namen hadden we de tijd om goed te kijken naar welk perron we moesten. De trein rijdt richting Luxemburg, maar zover rijden wij natuurlijk niet...
Lotte, Jade en Axana