maandag 27 oktober 2008

Death-ride

Maandagavond om 19.30u moesten we ons klaarmaken om naar de death-ride te gaan. Het was al vrij donker toen we aankwamen met het busje. Daarna moesten we nog 5 minuutjes wandelen naar de "mini adventure", kleine death ride, rappel, apenbrug en kliminitiatie.
Vandaag doen we enkel de death-ride de andere drie doen we later. Voordat we mochten beginnen kregen we eerst een uitleg over het "broekje". Dat is heel erg belangrijk als bescherming.
Als we klaar waren met het broekje mochten de eersten al naar boven. Alles ging goed, tot Sammy halfweg bleef steken. Maar met hulp van de plaatselijke moni's kwam hij toch beneden. Bijna iedereen heeft het gedaan, zelfs Xanthe die eerst niet durfde.
Nadat ook de meesters en onze moni's kregen we nog een show. Eén van de plaatselijke moni's kwam zonder bescherming met zijn handschoenen langs het touw naar beneden.
Ik vond het net zoals de meeste andere heel erg leuk, ik zou het graag nog eens doen.
Maar ja, het werd al snel donker dus konden we niet veel tijd meer verliezen.

Arne Espeel

Logne

In Logne staat een goed gelegen en verstevigde burcht. Hoog gelegen en verdedigd door de Ourthe. Met katapulten kond je hem niet bereiken en met de wapens uit de 12e tot 14e eeuw was hij moeilijk te overvallen.
In de 15e eeuw werd de burcht volledig versterkt. Er waren vele schietgaten en vele vallen, waaronder de ophaalbrug, poorten, valhekken, kazematten...
Met de nieuwe vuurwapens slaagde Keizer Karel 5 er toch in de burcht te veroveren. Deze nieuwe wapens bestonden uit geweren, kanonnen waaronder de Marta. De burcht werd 12 dagen gebombardeerd 24 uur lang.

Tjardo

Het bosspel in durbuy

We hebben in Durbuy een bosspel gespeeld. Je moest letters overbrengen naar de andere kant van het bos. Het was al avond, dus moest je in het donker sluipen met je zaklamp, maar de meesters waren tegenstanders. Ze probeerden ons te tikken. Dan moest je jou zaklamp afgeven of je letter. Het waren de jongens tegen de meisjes.
We moesten elke een woord maken met de letters die we overgebracht hadden. De bedoeling
was om het langste woord te vormen.
Ons woord (van de meisjes) was " ziekenhuisafdelingsquizmaster". We zijn daarmee gewonnen.
Het was een zeer leuke en leerrijke avond.

Jolien Priem

Zwemmen in Durbuy

Woendag keerden we na de rappel, de kliminitatie en de apenbrug terug over de Indiana Jonesbrug om een frisse duik in het zwembad nemen.
Het was mooi weer dus kregen we gezelschap van Brussel. De meeste kinderen vonden het dan een beetje te druk en gingen douchen. Dan bleven we nog met 8 kinderen over.
Zo hebben we de eerste kennis met de kinderen uit Brussel meegemaakt.
Toen zij eruit moesten om te gaan eten, kwamen ze ons vlug vragen of we 's avonds met ze gingen spelen.
Maar dat ging niet want 's avonds gingen we nog een bosspel spelen en zij gingen een fuif houden. Daarna hebben we dan nog enkele kleine wedstrijdjes gespeeld en dan zijn we ook maar gaan douchen.

lisa en aaron

Durbuy-geschiedenis

Ik vertel over de geschiedeniswandeling in Wéris.
Eerst gingen we de Dolmen bekijken. Dit zijn enorme blokken puddingsteen die in de vorm van een groot graf liggen. Daarna gingen we naar de "Pierre Haina" of in het Nederlands de "Witte Menhir". Dit is een grijze steen die elk jaar witgekalkt wordt. Samen met de Dolmen vormt dat een soort van seizoenskalender.
Aan de andere kant van de heuvel ligt het Duivelsbed. Hierachter schuilt het verhaal van de molenaar en de duivel. De duivel bouwde een dijk die meer water moest brengen bij de molen zodat de molenaar het graan kon malen. Dit in ruil voor de molenaar zijn ziel. De molenaar daagde de volgende dag niet op en de duivel verwoestte de dijk.
Om weer krachten op te doen rustte hij uit op een steen die men nu het Duivelsbed noemt.

Djordy buyse

Durbuy - vrije tijd

Toen we in Durbuy waren hadden we soms vrije tijd.
Meestal in de ochtend , voor het eten want we waren als tweede aan de beurt voor het ontbijt, 's middags en 's avonds.
We hadden een groot voetbalveld met 6 basketbalringen en een klein, apart gebouwtje waar we spelletjes speelden en bonte avond vierden.
De stoere jongens (en meisjes!) zochten slakken, larven, kevers, enz... om ze dan te houden! Sammy en Tibo deden er een paar mee voor thuis. Al vlug gingen die van Tibo dood, maar van Sammy leven er nog een paar.
Je kon ook in je vrije tijd je Durbuy-dagboek aanvullen.
Als herinnering, en om niets te vergeten zodat we deze dingen konden schrijven !
Het was SUPERLEUK !!

Hanne Vanneste 6a